Cross-sell en up-sell tips voor (Magento) webshops

Wat is cross-selling en up-selling?

Je loopt een kledingwinkel in op zoek naar een leuke broek. Je gaat allereerst naar jouw favoriete winkel. Het is zo’n winkel waar je eigenlijk altijd wel slaagt. Meteen als je binnenloopt valt de nieuwste collectie op die de kledingpoppen ter illustratie aan hebben. Éen van die poppen heeft een prachtig shirtje aan die je zo snel mogelijk wilt passen.

Je zoekt de juiste maat uit en tijdens het zoeken zie je ook de broek en het sjaaltje liggen die de kledingpop aan heeft. Ook maar even passen denk je dan. Eenmaal bij de kassa aangekomen doe je er nog even een 5-pack korte sokken bij, die alvast in de aanbieding waren voor de aankomende zomer. Uiteindelijk loop je met meer in je handen naar buiten dan je eigenlijk van plan was.

In de winkel heet dit de bij-verkoop, maar op het internet wordt dit doorgaans cross-selling en up-selling genoemd. Bij cross-selling verkoop je bijpassende producten aan de klant en bij up-selling verkoop je een duurder vergelijkbaar product.

Cross-sell en up-sell tips

Het voordeel van jouw webshop en internet marketing is dat je door het internet veel meer mogelijkheden tot je beschikking hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het tonen van relevante producten als je een leuk product hebt aangeklikt;
  • het laten zien van producten die andere bezoekers in combinatie met jouw product kochten;
  • het laten zien van alternatieve producten die andere bezoekers kochten;
  • het laten zien van handige mee te bestellen producten;
  • het tonen van combinatie aanbiedingen (in het kader van geld besparen);
  • het tonen van benodigdheden bij de aankoop van het product;
  • het tonen van kassakoopjes bij de bestelling;
  • het direct bij kunnen kopen van een extra garantie of service;
  • direct een extra product kunnen bijkopen in de winkelwagen.

Schermafbeelding 2013-04-03 om 14.23.17

(Bron afbeelding: Chalrose.nl)

Speel in op de behoefte van de klant

Regelmatig valt mij op dat webshops producten via cross-selling of up-selling proberen te verkopen die niet relevant zijn. Als ik een emmer verf koop ben ik prima te verleiden met bijpassende producten als verfrollers, verkwasten en afplakfolie.

Een 4-in-1 Nijntje puzzel is daarentegen totaal niet interessant voor mij. Daarom is het belangrijk dat up-sells en cross-sells geralateerd zijn aan het product dat de bezoeker bekijkt. Speel dus in op de behoefte van de bezoeker en gebruik cross-selling en up-selling niet om producten extra te promoten binnen je webshop.

Originally posted 2013-08-22 08:44:39.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *