4 Tips voor het effectief toepassen van Flat Design

Wanneer je geïnteresseerd bent in design kun je tegenwoordig niet meer om flat design heen. Of het nu gaat om een website, icon set of een poster, je ziet het overal terugkomen. Veel mensen denken dat flat design een trend is en snel weer zal verdwijnen.  Maar wat is flat design nu eigenlijk? En hoe zet je dit effectief in? In dit artikel geef ik je 4 tips voor het effectief toepassen van flat design.

1. Less is more!

Een minimalistische aanpak is het uitgangspunt van flat design. Het weglaten van overbodige elementen is hier essentieel. Durf hier keuzes in te nemen, uiteindelijk zorgt dit voor een rustige en prettige uitstraling.

lessismore

2. Kleurgebruik

Het gebruik van kleur bij het toepassen van flat design is ontzettend belangrijk. Omdat er vaak weinig spannende dingen te zien zijn door het rustige ‘less is more’ principe, moet je ervoor zorgen dat de kleuren echt van je scherm afspatten! Natuurlijk moet je hierbij wel rekening houden met kleurcontrast. Gebruik bijvoorbeeld één felle kleur als hoofdkleur en daarbij grijs en wit als steunkleuren.

Wanneer je zelf aan het experimenteren bent met flat design zijn dit goeie kleuren die je eventueel kunt gebruiken.

flat-color-palette

3. Typografie

Persoonlijk vind ik typografie iets wat veel aandacht verdient in een goed design. Zowel in flat design als andere vormen van design is typografie een ontzettend belangrijk onderdeel en kan het verschil maken tussen een goed en matig ontwerp. Het is hierbij prima om van de standaard fonts af te wijken en op zoek te gaan naar wat unieke fonts. Zorg hierbij wel dat je het niet overdrijft. Je wilt een bepaalde structuur aanhouden in je design en teveel verschillende fonts zou een enorm afleidend effect hebben. Je bent op zoek naar heldere schone fonts die goed bij de uitstraling van het design passen.

Een aantal fonts die hier goed bij passen zijn onder andere:

  • Myriad Pro
  • Compass
  • Melbourne
  • Open Sans

typography

4. Witruimte

De laatste tip die ik voor je heb bij het effectief toepassen van flat design is doelgericht gebruik maken van witruimte. In webdesign wordt witruimte vaak onterecht als iets negatiefs ervaren. Vaak willen klanten dit zo weinig mogelijk zien. Zij vinden dat het lijkt alsof het niks toevoegd aan de website in zijn geheel, terwijl witruimte juist orde en rust creëert in je website. Goed gebruik van witruimte zorgt er ook voor dat dat de andere elementen in je website beter naar voren komen, zoals afbeeldingen en tekst.

witruimte

Wat vind jij van flat design? Is het hier om te blijven? Of is het een trend en zal de hype binnenkort wel voorbij zijn? We zijn benieuwd. Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Originally posted 2014-09-30 12:37:37.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *